top of page

Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής

 

 

Η Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης αποτελεί ένα από τα παλαιότερα σχολεία του ελληνικού χώρου. Ιδρύθηκε το 1733 (κατ’ άλλους το 1717) στη Σμύρνη με την πρωτοβουλία τριών Σμυρναίων προκρίτων και αναδείχθηκε στο σημαντικότερο σχολείο της πόλης, αλλά και ολόκληρης της Μικράς Ασίας. Στις αρχές του 19ου αι. βρέθηκε σε «έριδα» με το «Φιλολογικό Γυμνάσιο», ένα σχολείο που ίδρυσαν πνευματικοί άνθρωποι της Σμύρνης υπό την καθοδήγηση του Αδαμάντιου Κοραή, που εμφορούνταν από το πνεύμα του Διαφωτισμού κι έκριναν την Ευαγγελική Σχολή ως σχολείο συντηρητικό, με έντονο το θρησκευτικό στοιχείο στην εκπαίδευση που πρόσφερε. Παρά την καταστροφή του κτιρίου της τρεις φορές από πυρκαγιά, το σχολείο με νέο κτίριο ή νέες προσθήκες, εξακολούθησε μέχρι το 1922 την πορεία του με αξιόλογους και προβεβλημένους διευθυντές και καθηγητές. Ας σημειωθεί ότι από το 1862 οι απόφοιτοι της Σχολής εγγράφονταν χωρίς εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1922, με τη Μικρασιατική Καταστροφή, έπαψε να λειτουργεί και επανιδρύθηκε στη Νέα Σμύρνη, το 1934. Το 1971 αναγνωρίστηκε ως Πρότυπος Σχολή και δεχόταν τους μαθητές κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων. Το 2011 αναγνωρίστηκε κατόπιν αξιολόγησης ως Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο. Το 2015, νέος νόμος, ο οποίος διακρίνει τα Πρότυπα από τα Πειραματικά σχολεία, ορίζει την Ευαγγελική Σχολή ως πρότυπο σχολείο. Το σχολείο δέχεται τους μαθητές του στην Α΄ Γυμνασίου κατόπιν εξετάσεων.

 

  • Λέσβου 4 - 17123 Ν.Σμύρνη

  • Τηλ. - Φαξ: 2109347272

  • gymevsch@sch.gr

Περισσότερα >> εδώ

Πρότυπο Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής

Η Σχολή είχε αρχικά θρησκευτικό χαρακτήρα που διατηρήθηκε έως το 1810 οπότε κλήθηκε ο περιώνυμος Θεόφιλος Καΐρης από την Άνδρο για να διδάξει φιλοσοφία και μαθηματικά. Ο θρησκευτικός χαρακτήρας της σχολής καταργήθηκε αργότερα το 1828 επί διευθύνσεως του Αβραμίου Ομηρόλη. Επί της εποχής του η Ευαγγελική Σχολή έφθασε σε τελειότητα σπάνια για εκπαιδευτικό ίδρυμα. Η Σχολή καταστράφηκε το 1842 από μια μεγάλη πυρκαϊά και παναλειτουργεί το 1843. Αξιόλογοι διευθυντές φροντίζουν την πνευματική ανύψωση της και την αύξηση του κύρους της. Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν ήταν διευθυντής ο Κωνσταντίνος Ξανθόπουλος (ανέλαβε το 1861) οι απόφοιτοι της Σχολής εγγράφονταν χωρίς εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επί διευθύνσεως του Γ. Σωτηρίου η διδασκαλία βελτιώνεται, οι αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς διδάσκονται αρτιότερα, το πρόγραμμα των μαθημάτων συμπληρώνεται, εισάγεται η διδασκαλία της μηχανικής και εξοπλίζεται το σχολείο με εποπτικά μέσα και όργανα για την διδασκαλία των νεότερων κατακτήσεων της επιστήμης, ιδρύεται Εμπορική Σχολή, ως τμήμα της Ευαγγελικής Σχολής, και 3τάξιο Διδασκαλείο για τη μόρφωση δημοδιδασκάλων. Μέχρι το 1914 η Σχολή ήκμαζε και συγκέντρωνε μαθητές από όλη τη Μ. Ασία και τα νησιά των μικρασιατικών ακτών.  Η λαμπρή αυτή εποχή ήταν πεπρωμένο να είναι και η τελευταία Το 1922 η μεγάλη πυρκαϊά που αποτέφρωσε το μεγαλύτερο μέρος της Σμύρνης κατέστρεψε το κτήριο της Ευαγγελικής Σχολής.

Όμως η ιδέα της δεν έπαψε να ζει στις ψυχές των. Έτσι το 1934 ιδρύθηκε στη Νέα Σμύρνη πλήρες Γυμνάσιο που τον επόμενο χρόνο ονομάστηκε Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης σε ανάμνηση της παλαιάς ιστορικής Σχολής.

  • Λέσβου 4 - 17123 Ν.Σμύρνη

  • Τηλ. - Φαξ: 2109347272

  • gymevsch@sch.gr

Περισσότερα >> εδώ

Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων

 

Διεύθυνση: Λ.Κηφισίας 182-184, Τ.Κ. 145 62, Κηφισιά Αττικής

Τηλέφωνο: 210 8082905

Fax: 210 8010158

Περισσότερα >> Εδώ

Πρότυπο Λύκειο Αναβρύτων

 

Διεύθυνση: Λεωφόρος Κηφισίας 184, Αμαρούσιον Αττικής, ΤΚ 14562

Τηλέφωνο: 2108012944

Φαξ: 2106233215

Περισσότερα >> Εδώ

Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο

Ο εθνικός ευεργέτης Ιωάννης Βαρβάκης γεννήθηκε στα Ψαρά γύρω στα 1745. Τα μεγάλα μάτια του και ο ορμητικός του χαρακτήρας τον έκαναν να μοιάζει με τα βαρβάκια (είδος γερακιού), γι' αυτό και τού έδωσαν αυτό το προσωνύμιο που έγινε στη συνέχεια το επώνυμό του. Στις 6 Οκτωβρίου 1886 ιδρύθηκε, με βασιλικό διάταγμα, το «Βαρβάκειον Λύκειον», ένα νέου τύπου σχολείο που ακολουθούσε το πρότυπο των γερμανικών Realgymnasien, δηλαδή των Πραγματικών (=Πρακτικών) Γυμνασίων. Καθοριστικό ρόλο στην ίδρυσή του έπαιξε ο τότε πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης, ο οποίος είχε αντιληφθεί πως η πραγματοποίηση δημόσιων κοινωφελών έργων στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος απαιτούσε εγχώριο δυναμικό με επιστημονική και τεχνολογική επάρκεια. Την ιδέα του Τρικούπη για την ίδρυση μιας τέτοιας σχολής, της οποίας βασικός σκοπός θα ήταν η προετοιμασία των νέων για τη μετέπειτα φοίτησή τους στη Σχολή των Βιομηχανικών Τεχνών (το σημερινό Πολυτεχνείο) και τις Στρατιωτικές Σχολές, την υλοποίησε ο διευθυντής και οργανωτής του Πολυτεχνείου Αναστάσιος Θεοφιλάς. Το καινούργιο Λύκειο ήταν επτατάξιο (με ενωμένες τις τρεις τάξεις του Ελληνικού σχολείου και τις τέσσερις του Γυμνασίου), στεγάστηκε αρχικά σ' ένα μεγάλο κτήριο επί της οδού Βουλής 7 και τα μαθήματά του ξεκίνησαν στο τέλος Οκτωβρίου 1886. Πολύ σύντομα, η φήμη του σχολείου, που διέθετε ειδικό εργαστήριο εφοδιασμένο με όργανα Φυσικής και Χημείας, συλλογές ορυκτών κτλ., ξεπέρασε τα όρια όχι μόνον της πρωτεύουσας αλλά και της χώρας με αποτέλεσμα να συρρέουν σ' αυτό νέοι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Βαρβάκειος Πρότυπος Σχολή λειτούργησε κανονικά έως την έναρξη του πολέμου. Κατά τη διάρκειά του, η λειτουργία του σχολείου διακόπηκε. Κι ενώ όλοι οι μαθητές περίμεναν να τελειώσει ο πόλεμος για να επιστρέψουν στα θρανία του κτηρίου της οδού Αθηνάς, μια πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε στις 28 και 29 Δεκεμβρίου 1944, κατέστρεψε όλα τα ξύλινα μέρη και την υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου. Στις φλόγες χάθηκαν όλο το υλικό των βιβλιοθηκών και των εργαστηρίων, τα αρχεία των προτύπων σχολείων, καθώς και τα αρχεία του Διδασκαλείου. Χάθηκε όμως και το νεοκλασικό κτήριο, το οποίο, μολονότι πολλοί ειδικοί είχαν αποφανθεί πως θα μπορούσε να επισκευασθεί, κατεδαφίστηκε τελικά το 1955. Το Διδασκαλείο και η Βαρβάκειος σχολή επαναλειτούργησαν στις αρχές του 1945 τις μεταμεσημβρινές ώρες.

Διεύθυνση: Μουσών και Παπαδιαμάντη, 154 52 Ψυχικό

Τηλ.: 2106718234 / 2106726117

Fax: 2106775372

E-mail: gpeiravar@sch.gr

Περισόττερα >> εδώ 

Πρότυπο Γυμνάσιο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά

Η Ιωνίδειος λειτούργησε για πρώτη φορά το 1847 ως Ελληνικό Σχολείο. Η ιστορία της όμως ξεκινά ουσιαστικά από το 1844, όταν Δήμαρχος του Πειραιά ήταν ο Πέτρος Ομηρίδης Σκυλίτσης, που απευθύνθηκε στον γνωστό για τις ευεργεσίες του Κωνσταντίνου Ιωνίδη και με επιστολή τού ζητούσε βοήθεια για την ίδρυση σχολείων στον Πειραιά. Με απαντητική επιστολή του προς τον τότε δήμαρχο, ο Κ. Ιωνίδης δήλωσε ότι θα διέθετε 30.000 δρχ., ποσό εξαιρετικά σημαντικό για την εποχή, υπό τον όρο να αγοραστεί και να διατεθεί από το Δήμο Πειραιά το κατάλληλο οικόπεδο, αλλά και να αναληφθούν από το Δήμο οι δαπάνες του σχολείου που θα ανεγειρόταν. Το 1845 το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχεται τους όρους αυτούς μαζί και με ορισμένους άλλους που έθετε ο δωρητής. Μεταξύ των νέων όρων ήταν να εντοιχιστεί σε κατάλληλο χώρο του διδακτηρίου πλακέτα, στην οποία να αναγράφεται  "ανεγέρθη δαπάναις της οικογένειας των Ιωνιδών" και να τελείται κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου μνημόσυνο υπέρ της οικογένειάς του.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1847 και επί δημαρχίας του Δημ. Θεοχάρη, άρχισε η οικοδόμηση του σχολείου και στις 21 Μαΐου του ίδιου χρόνου έγιναν τα εγκαίνια τόσο του "Ελληνικού Σχολείου όσο και του "Αλληλοδιδακτικού Δημοτικού" που φέρουν από κοινού την ονομασία "Ιωνίδεια Σχολεία". Την περίοδο1934-1935 προάγεται σε "Σχολή Μέσης Εκπαιδεύσεως Πειραιώς" και το 1946-47 μετονομάζεται σε "Α΄ Πρότυπο Γυμνάσιο Αρρένων Πειραιώς". Το 1963, με απόφαση του Υπουργού Γρηγ. Κασιμάτη, μετονομάζεται σε "Ιωνίδειο Πρότυπο Σχολή Πειραιώς". Από το 1986 έχει την ονομασία "Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ιωνιδείου"

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Διευθυντής: 210 4122260

Υποδιευθυντής: 210 4122057

fax:  210 4114050

 

Διεύθυνση: Σωτήρος Διός 17, 185 35 - Πειραιάς
gympeiri@sch.gr

Περισσότερα >> εδώ

 

Πρότυπα Σχολεία

bottom of page